Monthly Archives: February 2016

Gerak gempur rokok seludup

KUALA LUMPUR – Walaupun pelbagai usaha membasmi rokok seludup dipergiatkan termasuk yang mencapai kejayaan memberangsangkan, namun masih ada peruncit ingkar terus menjualnya bagi mengaut lebih keuntungan. Bukan sahaja dijual murah, kandungan rokok itu dihasilkan dengan tar tidak terkawal dan tahap nikotin serta bahan kimia berbahaya yang tidak disahkan.

Dengan pelancaran Ops Outlet 3.0 di seluruh negara, Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) akan terus memperkukuhkan kerjasama bersama pelbagai agensi penguatkuasaan di negara ini dalam penguatkuasaan terhadap perdagangan rokok haram. “Ia termasuklah pengukuhan peruntukan undang-undang dikenakan kepada peruncit dan pemilik perniagaan termasuk pembatalan lesen perniagaan,” kata kenyataan JKDM.

rokok

Serbuan itu bermula serentak kelmarin di lima negeri iaitu Johor, Selangor, Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang dan Perak. Dalam operasi itu, sebanyak 16 buah kedai didapati memiliki rokok haram termasuk perdagangan barangan secara haram.

Continue reading Gerak gempur rokok seludup

Peruntukan berkurang jika gagal patuhi penjimatan

IPOH: Kementerian yang gagal mematuhi langkah penjimatan kos belanja mengurus dalam Pengubahsuaian Bajet 2016 akan menerima kurang peruntukan tahun depan. Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata Pengubahsuaian Bajet 2016 membabitkan pengurangan RM4 bilion belanja mengurus dan RM5 bilion belanja pembangunan bagi semua kementerian. Katanya, pengurangan belanja mengurus merangkumi perjalanan, bekalan peralatan, penyelenggaraan bangunan hingga aspek makan minum ketika mesyuarat.

PUTRAJAYA 04 FEBRUARY 2016. Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah. NSTP/AHMAD IRHAM MOHD NOOR.

“Semua kementerian dimaklumkan mengenai pemotongan bajet belanja pengurusan dan Kementerian Kewangan memantau rapi segala-galanya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Tahun Baharu Cina di Pusat Komuniti Desa Tambun, dekat sini, sebentar tadi. Ahmad Husni berkata, pihaknya mahu memastikan segala kelemahan dalam laporan Ketua Audit Negara diatasi.

“Saya mempengerusikan Jawatankuasa Integriti dan sudah mengarahkan tindakan diambil terhadap laporan Ketua Audit Negara. “Kita tidak mahu dengar kelemahan berulang dan kita amat serius mengenai perkara ini,” katanya.

Selain pengorbanan sektor awam, katanya, rakyat juga perlu bersatu dan bekerjasama membantu kerajaan mempertahankan ekonomi negara dalam keadaan sukar ketika ini.

Selanjutnya di: http://www.bharian.com.my/node/124354