Monthly Archives: September 2017

Kastam akan dikorporatkan Januari 2018

18 September 2017 KUALA LUMPUR – Jabatan Kastam akan dikorporatkan pada Januari tahun depan, lewat daripada jadual asal, disebabkan pelaksanaan Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.

“Ia kini dalam proses. Menjelang Januari 2018, saya harap Jabatan Kastam dikorporatkan,” katanya pada Persidangan GST 2018 di sini hari ini.

Pada 13 Mac lepas,  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan berkata bahawa pengkorporatan itu merupakan ganjaran kerajaan kepada jabatan itu atas kecemerlangannya, dan menambah para petugas akan menikmati skim perkhidmatan yang lebih baik.

Najib turut memuji jabatan itu yang merupakan penyelamat negara, dengan berkata perlaksanaan GST telah menyelamatkan ekonomi negara.

Meskipun GST dikritik hebat, beliau berkata ia merupakan langkah berani kerajaan dalam memastikan kebajikan rakyat terbela.

Sementara itu, Irwan berkata Malaysia kini dalam kedudukan yang baik untuk mencapai sasaran defisit fiskal tiga peratus bagi 2017, susulan pertumbuhan ekonomi yang baik yang dicatatkan pada separuh pertama tahun ini.

Continue reading Kastam akan dikorporatkan Januari 2018

PROGRAM AUDIT BERSAMA JKDM-LHDNM

PUTRAJAYA, 30 OGOS 2017 – Satu Majlis Menandatangani dan Sidang Media Standard Operating Procedure (SOP) program audit bersama di antara Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia telah berlangsung di Auditorium, Kementerian Kewangan Malaysia.

Majlis yang bersimbolik ini telah dimeterai oleh Yang Berbahagia Dato’ Sri Subromaniam Tholasy, Ketua Pengarah Kastam Malaysia dan Yang Berbahagia Datuk Sabin Bin Samitah, Ketua Pegawai Eksekutif LHDNM yang disaksikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Malaysia.


Program audit bersama ini merupakan cetusan idea di bawah kerjasama Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) yang digerakkan selaras dengan Pelan Transformasi Kerajaan.

Program ini telah disasarkan untuk meningkatkan pematuhan pembayar cukai kepada perundangan yang ditadbir oleh kedua-dua pihak JKDM dan LHDNM agar dapat menyumbangkan kepada peningkatan hasil negara.

Dalam pada itu, program ini juga bertujuan untuk mengelakkan lawatan serta pengauditan berulang ke premis perniagaan pembayar cukai JKDM dan LHDNM serta mengurangkan kos pematuhan bagi pihak syarikat.


Yang Berbahagia Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah juga berkata kepada pemberita semasa sidang media bahawa program ini juga merupakan satu perkongsian maklumat di antara kedua-dua agensi bagi meningkatkan lagi keberkesanan dalam aktiviti pengauditan.


Majlis ini turut menyaksikan acara Flag Off melibatkan seramai 40 orang pegawai audit JKDM dan LHDNM di perkarangan luar bangunan Kementerian Kewangan Malaysia.


Program ini telah disasarkan di sekitar Lembah Klang dan turut akan diperluaskan ke seluruh Negara. Hadir sama dalam majlis ini adalah dif-dif kehormat dari JKDM dan LHDNM.