SAMBUTAN HARI KASTAM SEDUNIA KALI KE-36 TAHUN 2018

PUTRAJAYA, 24 Januari 2018 – Majlis Sambutan Hari Kastam Sedunia kali ke-36 telah diadakan dengan jayanya bertempat di Putrajaya International Convention Centre (PICC). Majlis penuh gilang-gemilang ini telah dihadiri oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak.
 
Tema Hari Kastam Sedunia pada tahun ini ialah “Persekitaran Perniagaan Yang Selamat Untuk Pembangunan Ekonomi”, yang mana ia amat signifikan dengan ekonomi Malaysia yang sedang berkembang dalam suasana yang penuh dengan cabaran dan rintangan. Justeru, JKDM menggalas tanggungjawab dan amanah yang berat untuk memastikan fasilitasi perdagangan, pungutan hasil serta penguatkuasaan undang-undang dan peraturan dapat dilaksanakan dalam suasana persekitaran yang aman dan selamat.

 
Dalam majlis ini juga dibuat pelancaran Malaysia GST Compliance Assurance Programme (MyGCAP). Melalui inisiatif ini, bayaran pulang balik cukai akan diberikan dalam tempoh yang singkat kepada pemegang status MyGCAP dan pemegang status ini akan diluluskan pembaharuan skim khas tanpa verifikasi.
 
Selamat Hari Kastam Sedunia diucapkan kepada seluruh warga JKDM bersempena sambutan HKS ke-36 tahun 2018 yang telah berjaya dilaksanakan dengan jaya dan gilang-gemilang. Semoga JKDM terus mara bersemangat memikul tugas untuk memastikan persekitaran perniagaan yang selamat, adil dan mampan bertepatan dengan tema sambutan pada tahun ini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *