MENTERI KEWANGAN MALAYSIA MERASMIKAN SAMBUTAN HARI KASTAM SEDUNIA KE-37

Sekitar Majlis Perasmian Sambutan Hari Kastam Sedunia di JKDM Kelana Jaya

KELANA JAYA, 26 Januari 2019 – Menteri Kewangan Malaysia, Tuan Lim Guan Eng, telah sudi meluangkan masa untuk menghadiri dan menyempurnakan Majlis Perasmian Sambutan Hari Kastam Sedunia kali ke-37 Tahun 2019 (HKS37). Majlis gilang-gemilang dan penuh bersejarah ini telah dilangsungkan di Kompleks Kastam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL), dengan menjulang tema, “Persempadanan SMART Untuk Kelancaran Perdagangan, Perjalanan dan Pengangkutan”.  

Ketibaan Tuan Lim Guan Eng sekitar jam 9.00 pagi turut diiringi oleh Timbalan Menteri Kewangan Malaysia, Dato’ Ir. Amiruddin Bin Hamzah dan Ketua Pengarah Kastam Malaysia, Dato’ Sri Subromaniam Tholasy. Hadir sama pada majlis berkenaan adalah Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/CDN), Dato’ Paddy Bin Abd Halim, Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Penguatkuasaan/Pematuhan), Dato’ Azimah Binti Abdul Hamid, dan Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Pengurusan), Dato’ Dr. Zulkefli Bin Ibrahim.  

Dalam ucapan perasmian, Tuan Lim Guan Eng merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia kerana telah berjaya menzahirkan prestasi cemerlang sepanjang tahun 2018. Beliau turut mengajak seluruh warga Kastam yang hadir untuk bersama-sama menghayati tema HKS37 dan terus teguh dalam memikul amanah yang telah direncana.

Majlis yang dihadiri oleh lebih 1000 orang warga Kastam dari seluruh negara ini turut dimeriahkan dengan perbarisan Pasukan Istiadat Jabatan dan persembahan oleh Pasukan Penguatkuasaan Penyeludupan Kastam (CCET), Pasukan Taktikal Bersenjata Kastam (COBRA) dan Pasukan Pancaragam Pusat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *